fredag, maj 25, 2007

När vi spelade på Tingshuset i Östersund fick vi skit av en punkare för att våra tischor kostade 120 kronor ("jag har aldrig sett en bandtischa som kostat mer än 90"). Vi gjorde kanske en vist på 30-40 spänn per tröja och då valde vi tröjor som inte skulle bli fyrkantiga i passformen efter en tvätt. Men de här måste nog vara sydda med silvertråd. Är det inte märkligt att piratbyrån ska vara så anti-corporate och samtidigt sälja tröjor med enfärgstryck för 260 spänn?

Jag tycker att nedladdning är smidigt och bevkämt. Men jag kan störa mig på retoriken som "piraterna" använder sig av: att se till att männsikor i västvärlden med datorer och bredbandsuppkoppling kan se Dödligt vapen 4 handlar inte om att göra revolution mot en kapitalistisk världsordning utan endast om att sätta guldkant på tillvaron för vi som redan har det rätt bra.

Att man kan ladda ner musikprogram och spela in hits för internetdistribution och P3 Star är ju också sympatiskt och roligt. Men det är inte en viktig demokratisk fråga att säkra återväxten av band bestående av före detta gitarrkillar som upptäckt Hot Chip och Reason.

4 kommentarer:

björn sa...

vad gjorde punkarna på eran spelning?

PO sa...

jag tycker allt upp till 150 spänn är helt ok för en t-shirt
upp till 200 om den är väldigt snygg
jag var och såg entombed i förrgår och deras t-shirts kostade 150
de hade dock slarvat med merch-lådorna och fått med sig lådor med bara size S t-shirts så jag kunde inte köpa nåt ändå


varför räknas nästan alla band jag hört de senaste åren och som varit riktigt dåliga upp på den här bloggen ett efter ett?

ni har inte skrivit om david and the citizens än iofs hehe

rasmus sa...

Du verkar ha en väldigt bestämd uppfattning om att Piratbyrån står för dels något slags "anti-corporate", dels för att ladda ner Dödligt vapen 4.
Fast varifrån har du fått det?

Kolla t.ex. här för Piratbyråns senaste utspel, orkar du bara läsa så lär du hitta tankar som går i andra riktningar än vad dina fördomar säger.

(Och förresten. Det finns inga "piraterna" som man kan generalisera över. Året är inte längre 2004.)

martin sa...

Jag håller definitivt med om att det inte finns en typisk pirat idag. Det jag kände mig lite less på var synen på fri nedladdning en viktiga politisk fråga. Men min grundinställning till piratbyrån är en 6:a på en skala mellan 1 och 7 där 1 är mycket missnöjd och 7 är mycket nöjd.

Och jag förstår att det finns många aspekter av fildelningsdiskussioner som inte enbart handlar om simpel piratretorik.

Med tanke på att både Vapnet och Hybris ofta har uttalats sig för piratkopiering, så kändes det som att det ändå var plats för lite nyansering.