onsdag, maj 09, 2007

Jag tror att den jämtländska självironin, djupt förankrad i vår folksjäl, verkligen inte går att få fram till folk i södra Sverige. Kan man verkligen tro att det går att sjunga "Östersönder" med fullständigt allvar? Den stora skillnad mellan humorn i skåne och i norrland är nog att vi inte brukar lägga in löständerna eller klä oss i likadana sjuttiotalskläder för att markera att humorn kommer att hända. Hur som helst, så här står det i Ystadsbladet:

Norrländska Vapnet är ett självömkande band men de skäms knappast. På förra skivan sjöng de "Snart går jag sönder, Östersunder" utan att röra en ironisk min. Något dåligt nytt har hänt fortsätter i samma anda med texter så pubertalt ömkliga att man flera gånger sitter och rodnar å bandets vägnar. Tycker man inte sjukt synd om sig själv finns det inte mycket att hämta från Vapnet. Här finns några hyfsade söta indiepop-melodier och till och med lite nya elektroniska inslag i ljudbilden men Martin Hanbergs sång och de hemska texterna (om fula träd och himlar som hånler) skulle kunna förstöra melodin till God only knows. Så illa är det.

Vapnet vill så gärna vara Sveriges The Smiths men har helt missat Morrisseys intellektualism och ironi. Det är bara pinsamt.


För övrigt skulle jag helst vilja vara Sveriges Darren Hayman, men är lite för blyg av mig.

17 kommentarer:

björn sa...

du menar darren hayes, från savage garden?!
haha.

Sophie sa...

Björn: Skulle tippa på att han, precis som han skriver, menar Darren Hayman (hefners sångare).
(Eller var det där ett försök till en diss som jag missade och tog som en seriös fråga?)

Hur som; trist recension, eller trist recensent framförallt. Känns som h*n missade något vid genomlyssningen. Det är ju den ironiska biten som gör att ni står ut (från mängden alltså).

rulla på.

mr. stefan sa...

jag är från ystad. jag skäms.
jag tror jag fattar ironin iaf. kanske... puss på er!

Anonym sa...

är det sant att ni spelar i götet på lördag? var?

albin sa...

haha, ja jösses, jag tror att det bara är recensenten som var ut och cyklad. haha..

Anonym sa...

Lördag: http://www.fridlystmusic.com/

annika sa...

bästa bra citatet trots att jag bor i skellefteå. Det och att stjäla ett kartotek. Det gillar vi i norrland också.

Fredag sa...

Äh, bara en sur recensent bara. Tror att svenskar oavsett var de bor har ungefär samma uppfattning om vad som är ironi och inte.

Trösta er med att Wallander-filmerna är inspelade i Ystad. Utan ironi.

Hans sa...

Jag tycker "östersönder" är en jävligt corny grej att sjunga, ironi eller inte. Därmed inte sagt att recensenten inte verkar vara en riktig surfitta.

Anonym sa...

jamen det är kanske meningen att det ska va corny! det kanske säger något om jaget i texten att han/hon använder ett ord som "östersönder"? ska texter alltid vara ocorny och stiliga? blir det automatiskt bättre då? om man bara skriver musik och texter för att undvika uppfattas som corny gör man ju bara säkra grejer och tar inga chanser. det är jävligt fegt. dessutom är det tabu med ordvitsar inom "seriös" musik och därför är det såklart roligt att bryta mot det.

//martin h.

Hans (igen) sa...

Jag hör vad du säger, Martin, och jag tar det till mig. Du har en poäng där, såklart. Att just den formuleringen inte föll mig på läppen är ju min förlust.

martin sa...

Stort! Det här måste vara första gången någonsin som någon erkänner att den har haft fel på internet. Det kommer nog aldrig att hända igen heller. Han ska veta att han är historisk han, Hans.

Hans sa...

Haha! Att jag inte diggar "östersönder" är inte samma sak som att jag rakt av förnekar poängerna i ditt resonemang. Jag antar att ni i Vapnet är vana vid att folk antingen älskar eller hatar er, men glöm för den delen inte bort oss relativister som sitter och jazzar med sådär lite lagom.

PO sa...

östersönder-raden är ju klockren
jag la nog märkte till den första gången jag hörde låten och jag tycker fortfarande den e bra

däremot finns det flera rader och snudd på hela låtar på nya mini-albumet som inte alls håller samma klass som resten av ert material(IMHO)


kan vi reda ut en grej förresten..
textskrivar-martin, spelar han gitarr live? eller sitter han typ och fikar i en annan stad när ni spelar?


sen om dom ska klassificera eran musik så tycker jag nog att "nörd-pop" eller "student-som-inte-får-några-tjejer-och-är-rätt-småfet-pop" är de enda korrekta benämningarna på eran musik

lite som belle and sebastian fast svenskt och mer student-aktigt

ni är lite som nåt slags "the lars winnerbäck of the swedish indie-pop scene"

Anonym sa...

jag har aldrig fattat att östersönder är ironisk men jag gillar låten som fan ändå! seriositet kan ha en poäng...

Malin sa...

Äh. Dum recensent. Jag tycker ni är fantastiska, ironiska eller ej :)

anna sa...

fan va jobbigt att ha en blogg egentligen, där folk kan skriva sånna saker som man inte skulle ha gått fram och sagt. fast det gäller ju snälla saker också.

iallafall så gillar jag sånna låtar där texterna inte låter som sånt man hört tusen gånger innan. raden "snart går jag sönder östersönder" tycker jag är finurlig och rolig.

jag hette på msn förr, "jag hänger på domus så jag får se dig" då undrade folk typ "vadå vem? på domus??"

lite kul.