måndag, april 28, 2008

Från Jonathan

Du har ju såklart läst den, men är innehåller inte Sonic-recensionen en lite konstig textanalys?

"Vapnet tycker så illa om dem att de återkommer till dem i varje sång på »Döda fallet«. Ibland bara i en bisats eller mellan två rader, men alltid på behörigt avstånd...
Det är sällan subtilt, men jag har svårt att tro att Vapnet är intresserade av det subtila. Deras är de stora orden,"

Alltså konstaterar recensenten att texterna innehåller politikanknytningar "i en bisats eller mellan två rader", sen är det plötsligt "sällan subtilt", era är "de stora orden". Det är såklart möjligt att hävda att nåt är subtilt och sumblimt på samma gång, men borde inte recensenten förklara lite bättre hur han menar?

Antingen accepterar man att Martin Hanberg menar allvar när han fraserar »Långsamt sluter natten sig kring dig/kemiskt ljus från datorn över dig«, eller så gör man det inte.
Vapnets andra album är fullt av den sortens spetsfundigheter."

Vadå spetsfundigheter? Okej, natt och mörker skulle kunna vara en kontradiktion till kemiskt ljus från en dator, vilket är en ganska vanlig retorisk modell, jfr. Edith Södergrans "Den speglande bruinnen"
"Ödet sade: vit skall du leva eller röd skall du dö!
Men mitt hjärta beslöt: röd skall jag leva."

Eller så är det helt enkelt en bild, det blir mer natt över den som sitter framför datorn. Hur är det spetsfundigt? Jag fattar inte. Det kanske är jag som är dum i huvet, men så är det nog inte. Det är nog recensenten som är dum i huvet.

9 kommentarer:

Karl Ek sa...

Textraden "kemiskt ljus från datorn över dig" känns lika träffsäker som "framför teven bli vem som helst ful" gjorde för drygt tio år sedan. Den är i mitt tycke poesi av ypperlig klass då den utan omsvep beskriver mångas vardag 2008 i form av en betraktelse ("reality with a twist" som man säger i vissa sammanhang). Jag tror inte att varken du eller recensenten är dum i huvudet. Jag tror mest att recensenten ogillar Vapnets texter och försöker klä detta ogillande i ord. Och det är svårt. För där man gillar den enes fyndigheter ogillar man den andres, där man tycker om att den enes är naivt utlämnande tycker man inte om att den andres är detsamma. Varken gillande eller ogillande går att beskriva med argument eftersom det till så stor del består av tyckande.

Arvid sa...

Såg er på Debaser Medis igår. Ni var mycket rockigare än sist jag såg er (1.5 år sedan) men faktiskt överraskande bra trots bristen på blås (som knappast var lika bristfällig som jag trott). Dock kan man ju undra vad dealen med snubben som satte sig på scen och började klä av sig var... O_o

Förresten, missade att köpa en t-shirt igår. Finns dem i andra färger än den där vita?

Anonym sa...

tack för ikväll grabbar och bruden! ni är grymma. ville inte sluta dansa./ tjejen längst fram i "publikhavet" på koriander.

Anonym sa...

"Det är såklart möjligt att hävda att nåt är subtilt och sumblimt på samma gång, men borde inte recensenten förklara lite bättre hur han menar?"

"Vadå spetsfundigheter? Okej, natt och mörker skulle kunna vara en kontradiktion till kemiskt ljus från en dator, vilket är en ganska vanlig retorisk modell, jfr. Edith Södergrans 'Den speglande bruinnen'"
- - -
Hahaha! Jonathan, detta är ju fenomenalt!
Jag har inte läst recensionen själv ännu (ska göra det omedelbart), men jag har en krypande känsla av att det kanske inte är recensenten det hänger på denna gång..!
Peace, R

Anonym sa...

http://thepiratebay.org/tor/4167231/Vapnet_Live___Debaser_Medis_Stockholm_(2008-04-30)

Kan vara värt att kolla in...

Petra sa...

svinbra spelning på satin i örebro igår! förgyllde min tillvaro, absolut. keep up the good work, imorn blir det najz prajz och inhandling av era album. ha det vackert! /tjejen med kort blont hår längst fram

Anonym sa...

Ni var verkligen grymma på Medis förra veckan! Fantastiskt att någon stjärna lagt upp hela det fina på piratebay.

Daniel sa...

Riktigt bra spelning i Örebro i lördags! Kul att äntligen få se er live. Snygg fint med extranumret också, t o m recensenten (i NA) gick på den! :)

Anonym sa...

Häng inte upp er på bittra recensenter, de är just recensenter för de inte själva klarar av att göra musik. Alla dessa proffesionala tyckare borde va utdödade vid det här laget, de får livnära sig i diverse blaskor som ingen bryr sig om ändå.
Eran nya skiva är fantastisk, massa kärlek till er, fortsätta göra mer bra musik!
/Ni9e