tisdag, augusti 01, 2006

Såg att jag glömt en spelning. Näst lördag (alltså Emmabodalördagen) spelar vi på Trädgården i Stockholm.

Yran var en deppig upplevelse som verkligen grusade de förhoppningar som jag hade byggt upp om att bli sams med Östersund. Vi var pepp på att vara kvar dagarna efter spelningen men hade bara fått armband för en dag. Detta borde ju inte vara ett stort problem att fixa, men tydligen var det av högsta vikt att vi inte skulle få komma in. "Vi vet inte hur de gör på alla andra festivaler" sa dom, "men här får man betala om man vill komma in". Så här är det på andra festivaler: man tycker att det är roligt om artister vill vara kvar. Dom ser det i alla fall inte som ett hot som måste avvärjas. Jag tänker att eftersom när alla som jobbar med festivalen, deras kompisar och deras respekitive är välkomna så borde även banden vara det. Har inte banden en liten del i att det blir en festival? Nu är partiskt i målet, men jag har svårt att förstå hur man kan boka ett band som man skäms så mycket över att man inte vill släppa in på området. Om ni hatar oss är det väl bättre att skita i att boka oss.

Hur som helst, deras behårda idé om att vi inte skulle få komma in gratis på fredagen födde två roliga idéer för hur man smidigt sköter presskontakter. P3 skulle intervjua oss på kvällen, men vi kom ju som sagt inte in på området. En mycket förvånad radioproducent ringer mig om meddelar yrans två förslag: det första var att P3 skulle flytta ut all sin utrustning utanför festivalområdet för att prata med mig och Anna i tio minuter. När radiokillen förklarade att det inte gick föddes nästa ekonomiska genidrag: en ansvarig från yran skulle komma och möta oss tio minuter innan intervjun, följa med oss och sedan se till att vi lämnade området direkt! Jag vägrade så klart att gå med på det, vilket jag ångrar lite i efterhand. Det var verkligen motsatsen till strategiskt PR-tänkande, det är nästan så att jag beundrar dem för det. Som lekman tycker man att det borde vara smidigare att bara vara vänlig istället för att lägga ner timmar av tjafs på något som de inte ens kan tjäna pengar på. Men syftet måste väl ändå vara att sätta oss på plats, det är svårt att inte göra någon annan tolkning. Bara för att man spelar på festivalen ska man inte tro att man är välkommen!

Dessutom var ljudteknikern, som körde "jag roddade åt 220 volt på åttiotalet"-stilen, närmast fientligt inställd till vår musik, vilket är en ganska dålig utgångspunkt. Han öppningsfråga visade på hans ambitioner: "var är det där mp3-eländet?"

E-type blev nekad att ta med sig nyfunna kärlekar på efterfesten ett år och utbrast åt vakterna: "det här är sista gången jag spelar på den här Kalle Anka-festivalen!". Varför har inte jag den mannens slagkraftighet? Istället har jag gått omkring i självförakt de här dagarna, det är som att hierarkitänkandet i Östersund sköljer över mig igen. Det pratas om ryggdunken i Stockholms mediavärld, men jag tror knappast att den kan mäta sig med Östersunds.

33 kommentarer:

Anders sa...

hehe, det är inte ofta man önskar att man vore mer som E-type...

sandra sa...

Fy vad illa att ni inte fick
komma in. ni är stört bra, så varför inte låta er komma in lix?
såg er på popadelica och hultan
och det var det mysigaste på
länge. fortsätt så! <3

tobbe gerhardsson sa...

tror annars att man ska kunna planka in under frösöbron, där nöjesfältet brukar vara.

Evelina.. sa...

Glad att ni spelade på Yran iaf.. Torsdagen fick ett underbart slut..
Tack för bra musik! Även fast jag bor söderut nuförtiden är jag ändå lite stolt över att jag kommer från Jämtland, mycket på grund av er;)

Hepp! sa...

Så ni fick inte se Kjell Höglund? Vilka idioter till ansvariga. Inser de inte hur kontraproduktiva sådana regler är?

För övrigt kan jag inte läsa lekman som lekman utan bara som (Jens) Lekman.

Anonym sa...

Hade varit värre om ni fått lösa in er på torsdagen. något överdriven reaktion...

Och jag antar att ni är nöjd med spelningen?

martin sa...

Spelningen var helt okej tycker jag. Kanske spelade vi lite för länge.

Kontraproduktivt var ordet, om det inte hade varit för det där tjafset hade ju inte jag surbloggat om yran.

Micke Orgel sa...

Hade inte du skrivit detta hade jag inte skrivit detta -> http://mickeorgel.blogspot.com/2006/08/puckade-festivaler.html

Anonym sa...

Hehe, artig (roligt) og kjipt (tråkigt) på samme tid. Pussig at jeg er så fan av Vapnet (og Sibiria og Hospitalet) siden jeg nettopp ferierte mye i Östersund i barndommen - masse gode minner derfra. Det er rart det der med å komme tilbake til hjembyen og spille, jeg spiller litt selv innimellom, men kommer aldri til å ha konsert i min hjemby - man blir aldri profet i sitt eget land.

Jonathan sa...

Tja. Ni var ju hjärtligt välkomna till Svanöfesten. Där hade mannan regnat över er. Med den här röv-historien i bakfickan hoppas jag verkligen att ni kommer nästa år. Med eller utan instrument.

martin sa...

Jag är skitbitter över att vi inte spelade på Svanö. Det hade varit mycket roligare än att sura omkring i Öset på lördagen.

Jerry Boman sa...

Alltså, detta var det ruttnaste jag hört! Vad blir nästa steg, att ni får betala för att soundchecka? Nä det där var riktigt dåligt gjort! Så dumsnålt!

Erika sa...

Det är så att man får skämmas för sin hemstad. Vilken jäkla dubbelmoral; att propagera för användandet av lokala produkter och att lyfta lokala talanger för att sedan knäppa dem på näsan. Värdelöst. Håll huvudena högt, det är ni som kan stolta ifrån festivalen.

ullis sa...

haha, det var roligt. Kan ju vara bra att få ner er från de skyhöga hästarna någon gång. Precis som om att inte få komma in gratis på yrans alla dagar vore ett problem. er rider är ju som ett jävla skämt, att ni ens vågar be om mer. Ändra ridern och skriv: käk, sovplats, en back läsk/folle och procentandel från inträdet till någon hjälporganisation. Jävla idioter, självdistans tack!

Anonym sa...

Ullis: du är ljudteknikern som roddade åt 220-volt va?
/Sara

Andreas sa...

Sara var du ens född när 220V spelade? vet du vilka det är?

Jag blir så jävla less på alla "INDIE" poppare som blir sura för att dom inte får allt dom önskar sig, jag trodde inte att dom/ni var så egocentriska. om Yran inte ville att ett litet lokalt skitband skulle få komma in gratis alla dagar så kanske dom hade en anledning. Nu vet inte jag om vapnet fick pengar för att spela eller inte, men om det var så kan dom/ni väl ha köpt era jävla biljetter för dom pengarna, och om inte så fattar jag inte att ni ställde upp på att spela i det ÖSD som ni verkar vara så osams med.

JAG skäms för att komma från ÖSD!

Anonym sa...

Andreas: Det är du som är Ullis som är ljudteknikern som roddade åt 220-volt va?

Häftigt det här med alter egon som du har. Klär du upp dig när du är "ullis"?

/Sara

Ullis sa...

Antingen det, eller så är det fler i detta hushåll som inte tål Vapnet.

Anonym sa...

sluta bry er då! Ägna er åt viktigare saker istället för att skriva spydiga kommentarer till band somm ni inte tycker om. jag skriver tex. inte på tomas ledins blogg om hur mycket jag ogillar honom. Varför? jo, FÖR JAG HAR VIKTIGATE SAKER ATT GÖRA!

Ullis sa...

Jag hade aldrig brytt mig om det inte vore för att ngn länkat till just det här inlägget och jag ville se vad som stod. Det var ju ganska träffande med tanke på vilket sätt jag sett detta band med för ögon innan dess. Befogat, alltså. Dom är liksom härligt när man får det bekräftat lite till. Förresten har jag inget viktigare för mig. Adios!

Anonym sa...

"Ullis"/Andreas: Lustigt att du skrev en sån kommentar. Vi är ganska lika. Jag tyckte ocskå det var himla träffande att läsa dina kommentarer eftersom det var ungefär på det sättet jag antagit att folk är som inte gillar det här bandet. Sådär djupt osympatisk liksom. Att du sen har ett sånt ohälsosamt låtsasförhållande som killen i filmen "psycho" var ju en bonus. Jag har inte gått riktigt lika långt som dig. Ibland kallar jag mig Klas och sätter på mig träskor, fast brukar oftast hävda att det är min bror.

/Sara

Ullis (a.k.a Ullis) sa...

men... vad vill du? andreas och ullis är två olika personer, är det så svårt att fatta..? dom bor tillsammans under samma tak och lagar mat i samma kök. dom har T.O.M samma ip-adress och dator!!! Jag vet, det är helt sjuuukt asså, men de Ä så!!! crazy va?!?!
har du inget bättre att säga så håll käften då för fan.

Anonym sa...

Rättelse:
Alla som jobbar på yran kommer INTE in gratis. Att ni orkar gnälla..men man måste nog vara "större" för att dom ska vilja ha kvar ngn hela helgen. Tack för bra musik

Elias sa...

Herregud vad upprörande, jag kan inte låta bli att engagera mig. Jag har ett band som kommer från falun och peace and love festivalen är förlagd till borlänge två mil bort. Vi har spelat på festivalen flera år med bandet, och varje år blir man lika förvånad. I takt med att festivalen växer blir man sämre behandlad. Första året bodde vi på hotell. Andra året fick vi resepengar hem till falun, och i år fick vi inte en krona till varken bostad eller resa trots att ingen av oss bor kvar i falun. Vi har ändå publik i dalarna som ett etablerat band-band och det är ju därför vi får komma tillbaka gång på gång.

Ett år blev vi nekade maten på backstageområdet och blev hänvisade till funktionärsmatsalen i en skola, där vi var de enda artisterna på hela festivalen som fick äta.

Att behöva vara beroende av svin för att få spela för de som vill höra en är oerhört frustrerande. För att inte tala om ljudtekniker. Åh min skapare vilet förtappat släkte i nio fall av tio.

Att man sen alltid förväntas spela i stort sätt gratis överallt är nåt man bara ska ta.

Vi borde kanske starta någon form av fackförbund så vi kan sätta hårt mot hårt. Mindre artister förena eder! Upp till kamp, och visa solidaritet med våra bröder och systrar!

ps1. Ta ingen skit!, som grynet säger. Bra att ni inte gick med på förnedrande "eskrort-intervju". ds1.

ps2. Vad är dealen med "ullis", hur kan man bli sån? ds.2

Anonym sa...

Det är ju lika för alla artister. Varför skulle ni få förmåner bara för att ni kommer från just Östersund?

Anonym sa...

anonym:

men herregud, det är det väl inte alls det! tror du på fullt allvar att yran hade behandlat intervju-situationen som beskrivs i inlägget på samma sätt om det rört sig om ett storstjärna (typ iggy pop som spelade på yran för några år sen) eller någon svensk gigant, typ lena ph.

och tror du också att ljudteknikern hade vågat ha lika dålig attityd mot iggy eller lena? knappast. men eftersom vapnet är ett (citat) "lokalt skitband" så sket han i vilket. att band behandlas lika är ett skämt, och det gäller såklart inte bara yran.

obs! det betyder inte att vi kräver att bli behandlade som kungligheter, det enda vi begär är trevlighet och hyfs.

/martin h.

Hösla sa...

och jag fick ett tredagars gästpass - mot att "titta å festivalen"... Storsjöyran har en verklig snål attityd mot vissa artister. exempelvis kommer folk från Hoven, Lars Vegas Trio, H P Burman, en del gamla journalister & andra lokala storheter in på tredagarspass år efter år - utan att göra någonting...

Ni hade blivit mycket bättre behandlade om Ni hade spelat på exempelvis Kluksfestivalen...

Tycker att det var ett idiottilltag - som knappast gör bra reklam för festivalen bland musiker...

Ullis sa...

Vaddå "vad är dealen med mig"? Får man inte kritisera vissa blogginlägg som man tycker är dåliga? Ska det bara vara ros och inget ris? Får man inte skriva vad man tycker på Nazistpartiets blogg, bara för att dom bara vill höra "bra" saker som dom tycker om? Fan, ta lite kritik för i helvete, och sluta inbilla er att alla älskar indiepopare som tar I-landsproblmen så jävla seriöst.
Idioter.

martin sa...

Bra att du kan göra vettiga prioriteringar, Ullis. Att du inte kastar bort din tid på indieband med i-landsproblem. Vad gör du med din tid?

Ulrika sa...

vad har det med ngt att göra? Jag måste väl få kritisera det som jag anser är dåligt. Jag blir upprörd över det här eftersom då jag spelat, som jag gjort över större delen av Sverige, så har jag/vi endast begärt resepengar. Jag hade då inget jobb, bodde själv och s p e l a d e f ö r a t t d e t v a r r o l i g t . Spelade sammanlagt under fem år i olika band. Skitsamma om man får sova i ett soprum en natt! Så länge man underhållit den publik som valt att komma för att se en spela och uppträda. Vad spelar då ett tredagarspass på Yran för roll? Jag tycker inte att jag kastar bort min tid på det här, jag tycker att det är intressant att se hur ni galna fans blir helt hysteriska när ngn kritiserar. Det visar ungefär vad ni gör med er tid.

martin sa...

Jag är ju iofs med i bandet, men är å andra sidan ett galet fan också. Jag skiter väl i om du har bott i soprum, jag bor hellre på hotell. Klubbarna, krogägarna, festivalerna tjänar pengar på vår musik, så jag ser inget problem med att ta betalt. Men jag kan intyga att vi också har gjort spelningar för respengar om det är en viktig fråga för dig.

Jag tycker att det är märkligt att du blir så upprörd av just oss, om du har spelat i fem år borde du väl ha träffat något annat band som också får betalt för att spela? Går du bara på fritidsgårdsspelningar eller?

Du får vara hur kritisk som helst, Ulrika. Sedan kanske det slår tillbaka mot dig, det måste du vara beredd på.

U sa...

Ja, det är jag väl beredd på, men jag var inte beredd på att folk skulle tycka att det var så KONSTIGT att ngn tyckte att det var jobbigt att ni gnällde över tredagarspasset. Jag har aldrig jävlats över det faktum att ni får betalt för att spela, det är väl en självklarhet om man lägger ner en hel sommar på att turnera, jag anser bara att det var småaktigt att balla ur pga vad Yran-arret gjorde. Vem har sagt att jag bara kritiserat er? Bara för att jag är här och skriver betyder inte att jag inte kan trycka ctrl+n och skriva någonannastans om jag tycker det känns lockande.

Fredrik sa...

Jag tycker att er spelning på Yran var helt fantastisk, det förvånar mig faktiskt att artisterna inte kommer in efter att ha spelat där. Vad skulle det spela för någon roll egentligen om man släpper in några personer gratis?

Tack för en bra spelning.