måndag, september 19, 2005

Twee hit och dweet

Sedan när fick twee en helt ny innebörd? Jag läste någon gång för länge sen att vapnet skulle vara twee och sedan dess har det hängt med. Det är ju helt barockt! Jag tror att ni helt enkelt har glömt bort vad som är pop. Trots att vapnet verkligen har gnuggat in popen i ansiktet på er.

För er som använder begreppet twee litet hit och dit, så kankse det är på sin plats med en förklaring. Twee betyder alltså mes. Alla tweeband tar avstånd från beteckningen (vilket skulle tala för att vi var ett iofs) men det finns några som är det. En tweesångare sjunger blygt och inåtvänt, inte högt och klart som Martin Hanberg. En tweelåt handlar om att vara kär i en tjej som inte vet att man existerar eller att träffa popkompisar på skunk. Vapnets låtar handlar om att misshandla fjortonåringar som kommer från hockeyträning eller att stalka folk i korsningen thoméegränd/storgatan.

Jag har inget problem med tweeband överlag, men jag står inte ut med tanken att barn idag är så historielösa att de inte vet vilka termer de slänger sig med. Har ni hört Beatles? Så låter vi ungefär, fast bättre. Skulle ni kalla dom för twee? Skulle ni kalla Burt Bacharach twee?

Jag vet inte vad ni idioter har för referensramar, jag umgås sällan med er. Men att sjunga vackert och tydligt istället för att skrika bör inte betraktas som något underligt. Alla ni små aspirerande sångare bör ta Martin Hanbergs röst som ett riktmärke.

16 kommentarer:

maudlin sa...
Den här kommentaren har tagits bort av skribenten.
Le Sport sa...

jonatan > boka dem till samma datum som oss, vi behöver deras mespop för att väga upp våran maskulina powerpop :)
/fredrik

martin sa...

ja, boka oss med le sport. det är skönt att slippa vara rädd för spö av typ Jenny Damberg efter spelningen.

tove sa...

åh martin jag gillar dig mer och mer för varje dag.

fredrik sa...

Har ni hört Beatles? Så låter vi ungefär, fast bättre.

haha, skitbra!

Tack för bra spelningar på Kroksjö + Emmaboda. Det finns bilder från Kroksjö upplagda nu på www.kroksjofestivalen.tk

Corrosion sa...

Ni är kanske inte twee men ni är bra mesiga. Egentligen så tycker jag själv att twee kan vara allt från belle and sebastian som själva har nog så seriösa texter om självmord och sexmissbruk till er, just för era texter om utanförskap inpaketerade i enkla och vackra pop-melodier med eran sångare som sjunger fint men trots allt ganska mesigt. Om ni hade gjort musik under den tiden som begreppet twee kom till så hade ni med all säkerhet blivit kallade twee av musikpress och fans.

martin sa...

Fast texter om utanföskap innebär väl inte automatiskt att det är twee? Jag läste att Ulf Lundell sa i en intervju att alla hans karaktärer är outsiders. Är Uffe twee?

Det är en ganska lång väg mellan hur Stuart och Martin sjunger. Jag tycker inte att det finns något av blyghet eller anspråklöshet i sången på "Ge Dom Våld". Kanske på Seymour, men den tycker jag definitivt är mer schlager än twee.

Det jag tycker är konstigt ät att termen har fastnat på oss, inte ens the legends kallas för twee, trots att labrador måste vara tweens fanbärare i Sverige.

Erik Laquist sa...

Mörn, det här inlägget är bland det roligaste och vassaste du har skrivit, låttexter inräknade. Jag har läst det minst fem gånger. Sitter och småler hela tiden.

Hanke sa...

Anledningen till varför ni blir kallade twee är för att musiken är lite småmesig faktiskt, mycket handklapp och knäpp med fingrarna och sånt. har ingenting med sången att göra egentligen. Men vafan gnäller ni för? Twee är bra och finns fan pissmånga band som inte förnekar att dom är twee. Twee är dessutom ofta fruktansvärdt bra, lyssna på twa toots yo-yo.
Tänk så många "mesar" det finns som är så jävla mycket bättre än alla fjortisar som är inne.

Sen är det väll lite småcharmigt att säga att man är bättre än beatles men ja, hehe på er. är det inte lite småtråk att vara kaxig nu för tiden? sen när ni blivit stora får ni äta upp det i nån intrevju som bajshives.

Grymt bra musik i varje fall och aldrig trevligt att vara övernes med folk ändå så kram på er.

martin sa...

Men, fingerknäpp och handklapp är ju inte per definition twee. Fingerknäpp är inte så vanligt inom mespopen, desto vanligare i schlager och jazz. Handlkapp är väl twee på samma sätt som en elgitarr.

Beatles är jättebra, men om man slår ut deras låtar och våra har vi ett mkt högre snitt. Det är inte kaxighet, det är uppriktighet.

hanke sa...

jag kan hålla med om att det är en stor del av schlager eller jazz men man måste ju ta hänsyn till hur man använder det också inte sant?

Och vad menar du md högre snitt?

Anonym sa...

hmm.. asså har jag och alla jag pratat med missuppfattat allt?
twee är väl ändå snabb, barnslig, glad musik, där sångaren ofta sjunger snabbt och jätteljust.
altså inte vapnet
vpnet däremot kallas mespop.
inget dåligt i det, både twee och mespop är underbart :)

theepoweroftwee sa...

seriöst, att komma och gnälla på folks referensramar och sedan inte ens ha sina egna helt klara...ja... okej, du har delvis rätt med att twee är mespop, men det är inte det hela. uttrycket twee är från början bäbisspråk för "gulligt". finns massor av tweeband som inte sjunger om kärlek osv. finns ju även en subgenre som kallas "wimp". där kan du kategorisera sådant som du nästan skäms för när du lyssnar på det (själv) hemma hehe. finns ju även c86, är allting där twee? nej! men, men många av dem är ju mespop?! ja, som ni märker så är det här med subgenre inget man går igenom över en natt, själv ska jag köra tusen och en natt. god natt

danell sa...

Oj oj oj oj.

Vad jobbigt det är att diskutera om ett band tillhör en viss genre eller inte. Speciellt när alla har sin egen definition av vad genren innebär. För att citera något som David Bowie lär ha sagt någon gång: "Talking about art is like dancing about architecture."

Anonym sa...

Att jämföra sitt band med Beatles är väl ungefär som att skita sig själv i ansiktet? Beatles var ju ett riktigt ruttet skitband.

kapten_haddock sa...

Ehm. Finns det nåt mesigare än att böla över vilket fack man sorteras in i? Således, per definition (<- ett begrepp som verkar användas för att verka viktig) är vapnet mesiga. Ett popband som är mesigt måste väl "per definition" vara mespop?

Musiken svänger, men den här diskussionen är infantil. (Och eftersom jag är jävligt infantil så kan jag inte låta bli att kommentera).