fredag, juni 05, 2009

Piratpartiets ordförande och, enligt egen utsago, ultrakapitalisten Rick Falkvinge säger så här i ett citat från DN (i sin tur från Fokus) om deras enda fråga:
- Viktigare än vård, skola, omsorg, kärnkraft, försvarspolitik och skit som de har pratat om i 40 år.
Ändå har de åtta procent i den senaste opinionsmätningen. Seriöst, om du är lite svagbegåvad och har övervägt att rösta på dem, tänk om i så fall. Du kommer ju att gräma dig i framtiden, som jag hoppas att gamla nydemokrater grämer idag. Och då lyckas ändå Piratpartiet med att få Bert Karlsson att framstå som intelligent och engagerad i jämförelse.

Jag orkar inte bry mig längre om fildelningsfrågan. Och det är jag stolt över. För det är en petitess i politiska sammanhang och det är en skam att seriösa partier som vänsterparitet och miljöpartiet ger sig in i det. "De vill kriminalisera en hel generation" hör man gång på gång. Men om den generationen är så efterbliven att de bryr sig mer om att ladda Terminator 4 än arbetspolitik så förtjänar de inte fängelse, utan att sitta på institution.

Seriöst: ladda ner hur mycket ni vill, men glöm inte bort den riktiga politiken. Det är inte så roliga tider nu.

48 kommentarer:

Anonym sa...

Du har ju uppenbarligen inte förstått något om vad "fildelningsfrågan" handlar om. Det handlar primärt inte om fildelning utan om din frihet och dina möjligheter i det kommunikationsmedium som snart täcker precis varenda sak du kommunicerar och lagrar information med.

Kaka sa...

Du e ju helt ute och cyklar. Precis som föregående komentator sa. Det handlar om så mycket mer än at tanka hem "Terminator 4" Det handlar om att försvara ditt privatliv!

Tom Edoff (v) sa...

Ett mycket bra inlägg. Jag tror dock inte att Rick kommer förlora ett skit på detta, för det är tyvärr så att folk bryr sig bara om Privatlivet och Medbordarrätten, medan vi står för en allvarlig finanskris samt även arbetslösheten ökar, så står PP och pratar om Medborgarrätten.

Det är en viktig fråga, men dock inte så viktig som Arbeten, skatt och välfärd.

Dessutom, om 5 år, då det är val i EU igen. Så kommer PiratPartiet inte ha ett skit att komma med. Då kommer dom, precis som JuniListan åka åt tjotahejti vad det gäller mandat i EU.

Kan även tilläggas att det är lagom fegt att stå som "anonym", vill man ha en seriös diskussion så ska man åtminstone avge sitt namn/blogg så man kan göra diskussionen vidare.

Anonym sa...

Skit inlägg, det bästa staten kan göra mot den finansiella krisen är att hålla sin tassar borta och låta den fria marknaden och oss fria individer ta oss ut den. Vi behöver inte mer skatter eller inflation så det är i alla fall bra att sossarna inte bestämmmer.

Piratpartiet behvös mer än någonsin, att ha grundläggande rättigheter och demokrati är viktigare än några andra frågor!

Utan chansen att vara fri och slippa vara övervakad spelar de andra frågorna knappast stor roll.

Dessutom finns det andra partier utom pirataprtiet som kan sköta det bra, det har de hållt på med i 100 år och kan gärna få fortsätta med medans de tar hand om de viktigaste.

Fredrik sa...

Tom,

Finanskris, klimatkris, jobbkris osv. Kriser löser man genom att kommunicera, dvs har en öppen dialog om vad som ska göras. Inte att genom att någon liten elit sitter på toppen och befaller andra.

Så för att lösa våra kriser behövs PP för att slå vakt om vår grundläggande frihet att kommunicera. Egentligen är det skandal att PP ens finns. ALLA partier i en demokrati ska slå vakt om denna frihet, inte slå hål på den!

Tom Edoff (v) sa...

Vänsterpartiet och Piratpartiet står för samma slags frihet när det gäller medborgarrätten, där är vi överrens. Men jag har svårt att se att Medborgarrätten går före en finanskris. Demokratin är viktig och grundläggande för det system vi har idag, men som sagt, Medborgarätten löser inte varsel och arbetslösheten.

Med Socialdemokraternas, Vänsterpartiets och Miljöpartiets "budget" för Sverige, skulle det skapats fler jobb. Det är inte rätt väg att gå att stå passiva och bara se på medan Sverige och resten av världen förfaller. Vi måste lära oss av 90 tals krisen och investera bort krisen.

Tycker du, på fullaste allvar, att man skall låna pengar istället för att höja skatten? 80 miljoner kronor sänkte regeringen Reinfeldt skatten med, och nu har vi underskott i budget och vi spås ha 12% arbetslöshet, tycket du det är rimligt då att bara stå passiva och hoppas på att det löser sig av sig själv?

Kommun och landsting skriker efter hjälp och mer pengar för att slippa sparka från den offentliga sektorn, men eftersom att Regeringen Reinfeldt varken lyssnar på folket eller deras egna förtroendevalda politiker så står vi nu i en kris som kommer göra att Sverige går helt i kras.

Gustav Wetter sa...

Vad ska vi med jobb om vi inte har frihet? Falkvinge spetsar till sitt budskap när han kallar arbetsmarknadspolitik/ och vård/omsorg för "skit", och det provocerar många. Det är dock ett genomtänkt retoriskt knep som sätter Piratpartiet högre upp bland rubrikerna. Smart!

Anonym sa...

Du kanske har missat världsläget lite. 12% arbetslöshet beror inte på att regeringen sänkte skatten med några 80 miljoner kronor. Det hade inte heller skapats fler jobb med vänsterblockets politik; du kanske minns vad vi haft för arbetslöshet under Socialdemokraternas styre de senaste femtio åren? Det är lätt att tro att något parti har ett bra koncept för hur man ska lösa kriser, men när de haft så många år på sig utan att lösa de problem vi har, varför skulle de då lösa det denna gång?

Du är naiv, öppna ögonen och se verkligheten.

Tom Edoff (v) sa...

Herr Anonym!

Jag lever i verkligen, jag finns i verkligheten, jag vill förändra verkligheten.

Nej, allt är inte regerings fel nej, men dom kunde LINDRAT arbetslösheten otroligt mycket med de 80 miljoner kronor som dom faktiskt sänkte skatten med. Att Regerigen sen själva påstår sig att "hålla reda på statsfinanserna" är hyckleri och rent absurt.

Arbetslösheten höjdes när Regeringen persson satt vi makten, Ja. Men då Alliansen kallade 4-5% arbetslöshet som en katastrof, vad säger dom om 12%?

Bo sa...

Seriöst, om du är lite svagbegåvad och har övervägt att rösta på dem, tänk om i så fall.

Jag som inte är lite svagbegåvad då?

Att du inte orkar bry dig om fildelarfrågan har ju ytterst lite med PP:s engagemang i övervakningssamhället att göra. Är det vad du har fått ut av PPs program?

Att det inte är roliga tider nu håller jag fullständigt med om.

Ingemar sa...

80 miljoner kronor är ju nästan 10 kronor per person i Sverige - det förstår ju vem som helst att det skulle göra enorm skillnad. Antar att det egentligen är miljarder dock...

Hur som helst finns det på lite längre sikt få saker som kommer påverka din levnadsstandard lika mycket som hur upphovsrätt och patent, och få saker som är så viktiga för en fungerande demokrati som rätten till fri,icke övervakad kommunikation.

Grunden i ekonomisk och kulturell utveckling är innovation, men vi har idag ett system där patent och upphovsrätt inte längre fyller sitt ursprungliga syfte - att uppmuntra till innovation och utveckling.

Därmed inte sagt att piratpartiet har en speciellt sund inställning i allt som gäller detta, men de har iaf insett att fri kommunikation är värd att bevara, och att upphovsrätten samt patenträtten behöver uppdateras.

Patrik Olsson sa...

Tom Edoff (v): "Men jag har svårt att se att Medborgarrätten går före en finanskris."

Men snälla vännen, läs vad du skriver! Är det DDR eller Pinochets Chile du vill ha? Oavsett ekonomi, kriminalitet och terrorism så flydde människor från DDR till det farliga väst.

Du måste se den större bilden, stora globala finansbolag och banker styr världen och håller på att kväva yttrandefriheten i kommersens namn. Utan rätten att protestera eller rösta, vad gör du då? Köpa någon på TV-shop?

Anonym sa...

Fildelare är bleka och nervösa rättshaverister.

Dom skapar ett parti för att få ladda ner film och musik gratis.

Jösses. Lycka till ;)

Markus Valiant

Anonym sa...

Patrik Olsson skrev: "håller på att kväva yttrandefriheten i kommersens namn" på en privat blogg med fritt inträde.

Markus Valiant

Anonym sa...

Ingemar uttryckte att: "att fri kommunikation är värd att bevara" angående piratpartiet. Men det står ju alla svenska partier för. Det är ju en del av den svenska konstitutionen. Det är orsaken till att du kan skriva vad du vill på denna blogg.

Detta är ingenting nytt Ingemar, detta är gammalt och självklart. Trodde du att det var piratpartiet som kommit på detta? Skratt?

Markus Valiant

Ingemar sa...

Markus: Nej, det klart de inte har, men givet FRA-lagar och dylikt på senare tid känns det inte som om någon annan prioriterar det speciellt högt

Ssargon sa...

Tom Edoff: Hur får du dessa två saker att gå ihop?

"Det är en viktig fråga, men dock inte så viktig som Arbeten, skatt och välfärd."

"Vänsterpartiet och Piratpartiet står för samma slags frihet när det gäller medborgarrätten, där är vi överrens."

Kan du tala klarspråk? Ljuger du i det översta eller i det undra uttalandet? Jag förstår pga din betäckning att du är politiker så jag antar att du troligtvis inte kommer att ge mig ett ärligt och ordentligt svar man jag vill ändå ge dig chansen.

Om V inte ser de medborgarrättsliga frågorna som viktigare än finansfrågor så hoppas jag att V aldrig någonsin kommer i ställning att påverka politiska beslut igen. Jag vill ha demokrati, inte någon form utav diktatur som passar V bättre i det finansiella läget!

Ssargon sa...

Markus Valiant: nej, det är det ingen inom PP som sagt. PP har många gånger sagt att dessa friheter är fundamentat för demokratin och är mycket gamla medans PP är väldigt medvetet att det enbart är lite mer än tre år gammalt.

Det är dock väldigt tråkigt att läsa att PP är det enda parti som verkar förstå att dessa fundament faktiskt fortfarande bör vara fundament. Om tokstollarna i de andra partierna får råda så är nog fundamenten snart uppgrävda och uppbrända med tanke på deras nuvarande inlägg i debatten.

martin sa...

När man läser de här inläggen så får man sina fördomar om PP bekräftat i alla fall. Anklagelser om att vara diktaturvurmare för att man inte prioriterar privatliv på internet högst är ungefär som att säga att man är kvinnomisshandlare om man är mer aktiv som antirasist än som feminist.

Det är stor skillnad mellan att bli censurerad och att bli registrerad. Jag tycker inte att det är bra, men det är knappast något nytt. Och det är olika saker.

Johan sa...

Jag bara älskar att folk helt missar att det är våra rättigheter och vår frihet som är Piratpartiets agenda. Jag inser att de koncentrerar sig på vissa friheter, men det är tur att någon gör det. Att rösta på moderaterna eller vänsterpartiet gör väldigt liten skillnad, och det är också problemet med demokrati. För övrigt så kollar jag knappt på film, och jag röstade ändå på Piratpartiet.

Zeke sa...

"De vill kriminalisera en hel generation" hör man gång på gång. Men om den generationen är så efterbliven att de bryr sig mer om att ladda Terminator 4 än arbetspolitik så förtjänar de inte fängelse, utan att sitta på institution

Det där kan vara det bästa jag läst på en blogg någonsin. Jag kommer citera det där tusentals gånger. Tack!

Tomb sa...

Att ett band som jag gillar och som har så bra texter kan skriva så här.. Jag är besviken.

Anonym sa...

Det handlar om saker som faktiskt är viktigare än "arbetsmarknadspolitk" om "arbetsmarknadspolitik" innebär om man ska ha en a-kassa på 80 eller 75% eller om skatten ska vara 51 eller 49%.

Det handlar om rätten att få säga vad man vill utan att bli övervakad och att staten eller kapitalet inte ska öppna mina brev osv osv...

Då ÄR det andra skitfrågor iaf de skillnader som finns mellan partierna där.

Att vi ska kunna bygga vidare på det andra skapat är det som drivit fram den mänskliga civilisationen så långt som vi lyckats hittills. Nu håller det absurda patentsystemet sätta käpper i hjulet för det ex. vis.

"Där är vi övens" mmm, visst, det brukar låta så innan valet.

Olov L sa...

Jag taktikröstar på PP för att skicka en signal till övriga partier att ta integritetsfrågorna på allvar. Om de får ett eller två mandat i EU-parlamentet kommer etablerade partier över hela (nåja, de delar där det finns andra piratpartier) att bli skitskraja för att förlora röster och därför över väga att ändra sin inställning till sådant som patent på liv, eller varför inte frågan om varför upphovsrättstiden förlängs varje gång det ser ut som om Disney skulle förlora kontrollen över Musse Pigg. Och jag skulle aldrig kryssa toksaten Falkvinge. Amelia Andersdotter, däremot.

Men visst, det är så att PP troligen kommer att hamna i antingen den liberala eller den gröna gruppen i EP. Den som tuycker att endera alternativet är oacceptabelt ska nog rösta på något annat parti.

martin sa...

"Att rösta på moderaterna eller vänsterpartiet gör väldigt liten skillnad, och det är också problemet med demokrati."

Jag äter upp min hatt om Vänsterpartiet skulle få lika många röster som moderaterna och inte skillnad skulle märkas.

Det kan tyckas som oväsentligt om man är välbeställd, men att alliansen har motarbetat a-kassorna är in så roligt för de som har blivit arbetslösa. Skitsamma om man kan var privat på internet om man inte har råd med bredband.

Jag vet inte riktigt i vilka frågor som vänsterparitet har gett tummen upp till att öppna folks post?

Annars är jag glad över att se en politisk diskussion, trots att det är oviktiga frågor för en del av er så har vi ju ändå snyddat lite vid frågor som försörjning och socialt skyddsnät.

En till grej: att PP verkar han en rätt nyliberal inställning, om inte än jätteuttalad, där frihet för individen är det viktigaste och solidaritet inte är en självklarhet räcker för att jag ska hata dom. Men det är ju bra från det håll jag kommer. Jag vet inte om det är sämre att rösta på PP än moderaterna. Men det är väldigt synd att folk som skulle kunna tänka sig att rösta på V, Fi eller Mp istället lägger rösten på PP.

Neoviolence sa...

Säger som Zeke; Det här kan vara bland det bästa jag läst på en blogg. Tack Vapnet!

Anders Troberg sa...

Att klaga på att PP inte har några åsikter utanför demokrati och mänskliga rättigheter, när de är det enda parti som faktiskt driver just demokrati och mänskliga rättigheter är rätt så löjligt.

Så länge de frågorna inte är lösta så existerar alla andra frågor bara på nåder i den mån den som har makten för tillfället tillåter det.

Visst, PP har bara en bit, men det är den viktiga biten. Den är som en keystone i ett brovalv, stenen som gör att resten av valvet håller.

jessejames sa...

Jag har läst allt i denna blogg och allt ni talar om är mest inrikespolitik. Tror man får hålla isär det lite.
I EU kan dom inte påverka vår arbetslöshet och inte påverka dom skattesänkningar som moderaterna gjort.

Dom kan inte påverka vår a-kassa eller försäkringskassans utbetalningar.

Vi får nog hålla isär dom olika resonemang som dom olika valen har.

I EU är det många lagar som stiftas och när det gäller miljö,människors integritet,brevhemligheter,avlyssning etc etc och det är sådant PP kan vara med och påverka.
När lobbying är så utbrett i EU så måste det finnas ett parti som springer i korridorerna och tar reda på vad som är på gång och kan varna Sveriges medborgare på kommande lagar och paragrafer. Som det hittills varit så har det varit helt tyst och hemligstämplat när nya internet lagar kommer.
Så ska det inte vara.

Sen har ju alla partier gått ut med att kopiering för enskilt bruk ska legaliseras och nu är det upp till bevis för dom val-löftena.
Det sades i svt:s agenda.
Kan man tro på det val-löftet?

Adam sa...

får får får?

ja får får får.

niklas sa...

borgarnas hegemoni är så långt gången att folk bryr sig mer om terminator 4 än att ha ett jobb. härligt härligt.

josefine sa...

vänsterpartister är kapitalistsvin. kan ni tänka lite längre än att lösa finanskrisen, återupprätta vårt ekonomiska skitsystem så att alla får jobb eller sjyssta bidrag. antagligen inte. vänsterpartister och högerpartister är produkter av industrialismen och kapitalismen. piratpartiet är en produkt av nätverkssamhället och vad det än är så är det bättre.

niklas sa...

ja, att kunna äta varje dag är onödigt. josefine är antingen 1) övre medelklass eller 2) 16 år gammal och bor hemma.

josefine sa...

nä. josefine är 28 år, bor själv och lever av studiemedel. hennes mamma var kanske medelklass innan hon blev arbetslös och någon pappa har hon inte. dock en hjärna, som kan tänka bortom "att arbeta är det enda möjliga sättet att få sitt levebröd".

väldigt enkelt skulle man kunna säga att högern vill att kapitalägarna (aktieägarna) ska få så mycket pengar som möjligt medan vänstern vill att 'arbetarna' ska få så mycket som möjligt av 'kakan', kan det månne finnas ett bättre sätt att organisera samhällets 'hushållande med begränsade resurser'?

niklas sa...

du är 28 år men vill inte äta? högst fascinerande. jag tycker vi ska dela på kakan och jag kan inte riktigt se varför det inte är den bästa hushållningen?

för övrigt lever vi ju de facto i ett (vissa skulle här inflika post) industriellt samhälle.

josefine sa...

men herregud! jag är kvinna, kvinnor äter inte, de vill va smala. pucko.

dessutom är det tämligen stor skillnad mellan ett industriellt och ett postindustriellt samhälle.

men okej, i det ekonomiska system vi har idag är ackumulation av kapital det högst ställda målet. detta kapital tillkommer först och främst aktieägare, 'arbetare' tilldelas en del av detta kapital, hur mycket beror på den politik som förs i landet i fråga. vore det inte bättre om det inte fanns kapitalägare överhuvudtaget? det borde inte va en fråga om att arbetare ska få en del av kakan, utan om att aktieägare inte borde få det. som Marx påpekade redan 1867 är det ganska sjukt att kapitalägarna kallas 'arbetsgivare' och arbetarna kallas 'arbetstagare'. det borde vara tvärt om.

Anonym sa...

men privatliv blir plötsligt ingenting om vi förlorar kontroll över ett välstånd inom skola, vård, miljö med mera. Visst går det att ta fram vissa frågor som piraterna berör, men ett helt parti, det är skrattretande och det är inte många av de unga som röstar "för sitt privatlivsskull" det handlar om ner laddning. Det kan ni inte förneka

Anonym sa...

Grymt att den här diskussionen förs här och inte endast i en privat sfär. Väl rutet, Martin och Josefine. Ni andra, de flesta av er, can fuck right off. För visst svär man och pratar engelska på det här internet?

//chps (40 år, flerbarnsförälder, fildelare, anarkist)

ps: loggar inte in för jag vill inte bråka med idioter. Fast de lär väl hitta mig ändå.

martin sa...

Försäljningen av Pirate Bay bevisar alla mina misstankar om de ideologiska piraterna som rovkapitalister snarare än frihetsälskande liberaler. Att bygga upp en sajt genom distribution av andras arbete är, som de ofta påpekar, en smart anpassning till den moderna tekniken. Ett nytt sätt att göra pengar på andras arbete, på samma sätt som när industrialismens proletariat ersatte statare till exempel. Det är ändå lustigt att samma personer som häcklar kulturproducenter när de hävdar att det krävs pengar för att producera ny konst (vilket det gör) tycker att de själva har rätten att sälja sitt varumärke. Handlar inte piratgrejen rätt mkt om att bekämpa patent och upphovsrätt? Varför ska de då ta 60 miljoner för att någon annan ska använda pirate bay? Det borde väl i sann anda spridas vidare?

60 miljoner. Det är mer än vad Sveriges samlade budget för indieskivor någonsin kommer att komma i närheten av.

Att de tänker skattesmita är ju inte heller så oväntat.

Jag är för fildelning, men inte på några girigbukars villkor. Det handlar ju bara om ett nytt sätt att tjäna pengar på andras arbete, den enda sanna drivkraften bland kapitalister.

niklas sa...

postindustriellt samhälle eller inte, folk behöver fortfarande mat och jobb.

jag tycker inte heller att vi ska ha några aktie-ägare, men jag ser inte hur piratpartiet för oss närmare en värld utan klasser liksom.

martin sa...

Jag tycker att Josefin har lite poänger här och där, men Piratparitet är en konsekvens av (1) slöa barn och (2) kapitalistas. Det är ju ingen slump att alla portalfigurer bland fildelningsideologer antingen jobbar som knäckebrödsnazister eller på bredbandsbolag som kan göra stålar på nedladdning. Samtidigt som de kan bygga upp ett schysst marknadsvärde kring sina egna sajter för att sälja banners eller, som senast, hela rasket. Då tar jag hellre lite gammal strävsam socialism när som helst. Tar hellre lite socialdemokrati (alltså av den gamla, ideologiska skolan, inte den högervridna skiten som säljer ut allt till höger och vänster).

Vi i knasproletariatet (som inte får betalt regelbundet av en chef eller oregelbundet av reklambolag och så vidare) måste ta ansvar för att as inte tjänar pengar på oss. Därför är jag för fildelning, så länge ingen tjänar pengar på det. Ska det säljas reklam på mina låtar så ska det göras av mig själv, inte av pirate bay.

Något annat jag hatar i piratsvängen: teorin om den långa svansen. Jag tycker att den där svansen borde krypa ur wire-killens röv och täppa till truten på honom. Varför har den teorin blivit tagen för en sanning? Det enda internet har medfört till kulturlivet är den fördumning utan dess like. Människor har aldrig varit så likriktade som idag.

josefine sa...

martin: vad är knäckebrödsnazister?

mitt huvud är visst tomt på tankar idag men jag vill verkligen verkligen tipsa om 'framtidsboken'. den är sjukt bra, finns att läsa här:

http://cybernormer.se/

martin sa...

Med knäckebrödsnazist menar jag Carl Lundström. Han är arvtagare till Wasabröd och har varit finansiär till såväl Pirate Bay som högerextremistiska rörelser. Man ska ju inte kasta ur sig nazist som skällsord hur som helst, men det kändes ganska befogat här. Om man ska vara noga är han kanske mer av en oberoende rasist och kapitalistas än nazist dock. Har varit med i BSS och dömts för misshandel med rasistiska förtecken.

Anonym sa...

Fantastisk roligt inlägg. Du har som tidigare talare inte förstått någonting och jag antar att du skrev det här i ren 'ilska' över att du/ni(?) inte tjänar några pengar. Så här fungerar det nu för tiden, och hur många lagar eller tekniker emot kopiering det än kommer så är det kört för er del. Anpassa er. Se Spotify för ett lysande exempel på framtiden. Hej hej.

martin sa...

Anonym, gratulerar till ditt nick, det sammanfattar ditt inlägg bra, då det också saknar personlighet. Det skulle kunna vara skapat av en random nätpiratgenerator med sitt tröttsamma upprepande av "framtid", "spotify", "teknik" och så vidare.

Att "anpassa mig" låter väldigt tråkigt, både som låtskrivare och som människa.

Anonym sa...

Befriande att läsa något smart och ideologiskt för en gångs skull. Fortsätt och tröttna aldrig Martin.

JarvisCocker sa...

Hem på er!
Tänkte hoppa över hela debatten ni lyckades skapa och helt enkelt fråga hur det går för er? Blir det någon ny Sibiria-skiva? Håller ni på? vore kul med en liten uppdatering.

Lite förvånande när det enda av era band (som jag känner till) som ger lite liv ifrån sig är Hospitalet. Är Martin för upptagen med det bandet istället för Sibiria? En uppdatering av Sibiria-sidan kanske vore lämpligt.

Hej!

martin sa...

Hej du!
Sibiria är lite lagt på is likaså Vapnet. Men däremot har jag, Hanberg och Laquist ett nytt band som heter Kommun. Vi släpper en skiva snart! På engelska! Uppdaterar om det sen.

Oscar sa...

Helt briljant inlägg.
Får erkänna att jag emellanåt varit lite svagbegåvad men har speciellt från EU-valstiden och framåt börjat svänga i frågan. Och det var det här inlägget som fick mig att helt byta åsikt där för ett tag sen nu. Ärligt talat.

Sen så vill jag självklart värna om integritetsfrågor och finna en mer nutidsanpassad lösning på detta. Men bara man ser snabbt på dagens politiska läge, på hur samhället idag ser ut så börjar man nästintill rysa. Och inte minst människor som Rick Falkvinge och Carl Lindström har bidragit till det.